Faste glasspartier og vinduer

Faste glasspartier, eller glassvegger, er en naturlig del av alle hagestuer og vinterhager. I tillegg er det viktig å legge inn minst 2 lukkevinduer for gjennomlufting på varme dager når man av en eller annen grunn ønsker skyvefeltene stengt. Vinduene gir også nødvendig luft til peisen på kalde dager.

/editor_files/fastglasspartierogvinduer.jpg

Faste partier og vinduer til vinterhager og hagestuer
Vær oppmerksom på at løsningene er ikke helt like for isolerte- og uisolerte rom - vinterhager og hagestuer. De faste partiene får lagt inn kraftige hjørneforsterkninger av aluminium, dette forsterker rammen rundt glasset. Ved bestilling av faste vinduer utføres disse med glass av samme isolering som hagestuen for øvrig, enten det er brukt enkeltglass eller isolerglass med argon. Fargen på aluminiumsprofilene leveres lik skyvepartiene.

Faste skråvinduer i gavl
- gir fint overlys på sider eller i front når rommet har mønet tak. I tillegg til at dette gir mye lys, tar det seg pent ut fra utsiden. Skråvinduene lages alltid etter mål etter reisverket er satt opp. En mye brukt løsning er en kombinasjon av ett eller to faste skråvinduer og ett skrått luftevindu i en gavl.

Brutt hjørne
- gir et mykere preg og benyttes ofte til å gi plass til innfelt lampe i overkant på utsiden, gjerne i kombinasjon med hengende planter. Her brukes fast glassparti.

Fast vegg/vindu
Brukes ofte der avstand ned til bakken ikke tillater at en kan åpne opp veggen, eller i kombinasjon med skyvevinduer der en av hensyn til utsikt ikke ønsker fast vegg under rekken.

Luftevinduer i skrå
- er ofte den beste muligheten til å få utluftning av varmen i rommet. Spesielt når en skal reise bort over flere dager er det gunstig med luftevinduer høyt oppe på veggen. Selv om et luftevindu er smalt vil det gi utluftning som tilsvarer mange vanlige veggventiler. Hvis det er mye planter er det viktig at temperaturen ikke blir for høy på fine dager. Vinduene lages alltid etter mål etter at reisverket er satt opp.

Glass i mindre veggpartier
- som en foring inn til et hjørne, en liten skrå over tak, tilslutning til vegg osv. gir spennende løsninger. En smal glass-stripe på 15-20cm i stedet for fast vegg gir en effekt som leggs merke til. Fast vinduer kan lages i de fleste utforminger og er arbeidsbesparende i forhold til andre løsninger.